Friday, March 14, 2008

Bangun dari tidur yang lena.....

Salam buat semua.... penulis sebenarnya tidak gemar untuk berbicara atau menulis tentang politik sebelum ini... tapi pemerhatian dan keadaan disekeliling seolah memaksa penulis untuk mecoret sedikit sebanyak pandangan peribadi penulis mengenai kancah politik negara. Media mengelar apa yang berlaku dalam keputusan pilihanraya yang ke-12 sebagai 'tsunami politik' tetapi bagi penulis yg membuat sedikit kajian latar mengenai politik tanahair mendapati keputusan seperti ini adalah sesuatu yang telah dijangka dan statsitik tidak rasmi sebelum pilihanraya diadakan menunjukkan barisan rakyat mendapat sokongan 40% rakyat. Tetapi tidak terjangkau dek pengiraan norma otak kita, barisan pembangkang dapat menawan 5 + 1 buah negeri dengan membentuk kerajaan sendiri.

Keputusan ini sebenarnya adalah refleksi dari rakyat yang menolak kerajaan sebelum ini. Mungkin ada yang memberi undi kepada barisan rakyat tanpa berharap kerajaan baru akan dibentuk, tapi hakikatnya kini segala usaha pakatan rakyat membuahkan hasil. Selain daripada isu-isu yang dibawa oleh pakatan pembangkang yang secara langsung menunjukkan kelemahan pemerintahan negara, ramai yang tidak menyedari, keputusan ini adalah suatu eksprementasi yang mahal hargnya dan kalau ianya berjaya maka akan mebuahkan kejayaan yang selamanya akan mengubah corak pemerintahan negara. Kita memilih untuk bereskperimen dengan memberi kuasa kepada pakatan rakyat memerintah. bagi penulis, agenda politik kerajaan pemerintah adalah agenda politik lapuk yang jelas berbentuk kepentingan diri semata-mata, tiada istilah 'kemakmuran' secara jelas, manakala pakatan pembangkang memperkenalkan agenda politik yang lebih berani dengan memberikan 'kuasa' kepada rakyat.

Penulis agak bersetuju dengan analisa beberapa penganalisi politik termasuk kenyataan Tun M, bahawa, 'tsunami politik' tanahair berpunca dari kelemahan pentadbiran negara sekarang yang secara langsung memberi kelebihan kepada pakatan alternatif. Apa yang berlaku dalam arena 'underground' politik negara ditelanjangkan secara terbuka di alam maya, ini merupakan factor besar dalam menanam kebencian rakyat terhadap barisan pemerintah. Tidak jelas, apakah yang sebenar dikehendaki oleh ahli-ahli politik kerajaan ini sebenarnya. Ramai diantara mereka mewarisi darah pejuang kebebasan tanahair, namun itu belum cukup untuk menjadikan mereka seorang pemimpin dalam ertikata pemimpin itu sendiri. mungkin perlu ada definasi baru untuk pemimpin-pemimpin seperti ini. Penulis engan menulis lanjut tentang pemerintahan yang lumpuh ini, kerana pasti ramai pembaca sudah sedia maklum mengenainya, apa yg penulis ingin sampaikan ialah, kebimbangan dan kekecewaan penulis terhadap sesetengah insan ini, mereka tidak pernah memahami atau cuba memahami tujuan kita hidup di dunia ini, mungkin mereka lupa, 60-70 tahun adalah tempoh riwayat umat akhir zaman ini, dalam tempoh sesingkat ini, tidak habis pun apa yang mereka telah kumpul sepanjang bergelumang dalam kancah politik, kenapa mereka begitu leka, lena terus. Inilah masa kita.... mengejutkan mereka dari lena yang panjang, kita buktikan kepada 'insan-insan kamil' ini, masih ada yang saling menyayangi, memahami dan menghormati antara satu sama lain. Kita definasikan kepada mereka maksud 'kekitaan', kita semua manusia, tiada yang harus lebih dan kurang, pemimpin adalah untuk memimpin, bukan menindas, kita sebarkan semangat perpaduan, kita wujudkan kehidupan yang kita inginkan, bukan mustahil kita akan hidup senang, cuma perlu kurangkan mereka yang 'terlebih senang'. Penulis berharap nukilan hati penulis ini sampai kepada pembaca, kita hanya manusia, bukan siapa-siapa. Wasalam.

Hos Web Site Anda Secara Percuma sekarang.

Free Website Hosting