Wednesday, July 16, 2008

DEBAT- HARI INI BENTUK KERAJAAN ESOK TURUN HARGA MINYAK

ANWAR IBRAHIM 10 VS 1 SHABERY CHIK

Salam bicara, hari ini penulis terpanggil untuk menulis lagi, membicarakan mengenai sebuah perdebatan yang hebat diantara mantan timbalan perdana menteri malaysia dengan seorang menteri, menteri penerangan rasanya,musykil dengan jawatan menteri terbabit berdasarkan apa yang dipersembahkan dalam perdebatan dengan Dato Seri Anwar. Kebimbangan ini mungkin bukan saja dirasakan oleh penulis, bahkan mungkin lebih dari separuh warga malaysia.
Perdebatan yang bagi penulis sangat tidak seimbang. Tiada apa yang diperjelaskan oleh pak menteri yang mewakili kerajaan, hanya sekadar membacakan kembali skrip lapuk yang diulang cetak dan diulang baca.

Dato Seri Anwar dengan mudah meperjelaskan kepada umum bagaimana rakyat dapat menikmati penurunan harga minyak sebanyak RM0.50 dengan memperuntukan RM5 bilion daripada sumber sepertimana yang dihuraikanya dalam debat itu. Rakyat yang pernah menhadiri sekolah walaupun hanya sekadar pra sekolah sekali pun akan dengan mudah memahami apa yang diterangkan dato seri, penulis berasa hairan bagaiman menteri-menteri dalam kerajaan yang rata-rata berpendidikan tinggi tidak dapat menerima pandangan dan cadangan yang membawa keuntungan kepada rakyat, mungkinkah mereka ini memang tidak berhati rakyat, hanya mereka sahaja yang punya jawapanya.

Dato shabery juga menjatuhan kredibiliti menteri-menteri dalam kerajaan dengan menyertai debat ini, rasional penulis ialah, beliua tidak menjawab persoalan yang diutara kepadanya tetapi lebih gemar untuk bercerita tentang latar belakang perjuangan dato seri anwar, apabila ditanya beliau menjawab sekadar mengukuhkan hujahnya dengan menjelaskan 'track record' dato seri anwar, masalahnya disini adakah track record ini relevan dengan apa yang diperdebatkan, isu dalam perdebatakan kali ini ialah isu menurukan harga minyak bukan isu kepimpinan. Tidak paham penulis bagaimana dato shabery begitu berani menyertai debat ini tanpa sebarang fakta yang konkrit. Hanya sekadar menyalahkan 'dunia' kerana kenaikan mendadak harga minyak, mungkin dato lupa, kita pengeluar minyak dan 'nett exporter', kalau harga minyak dunia naik, maka keuntungan petronas juga menjulang tinggi.

Sebagai kesimpulan, penulis khuatir bagaimana negara yang kita cintai ini akan terus makmur dan aman dari segi politik dan ekonomi jika terus diterajui oleh pak-pak menteri yang ada sekarang. Pengulungan dato shabery bagai memperlihatkan ketidakpahaman beliau tentang apa yang diperdebatkan selama hampir satu jam, dimana beliau berasa khuatir akan kemersotan pendapatan yang akan dialami oleh petronas jika mengikuti semua langkah-langakah yang dicadangakn oleh dato seri anwar, sedangankan dato seri anwar tidak pernah mencadangkan agar subsidi minyak diberi daripada keuntungan petronas tetapi diperolehi daripada pengurangan sebanyak 20% rezab IPP(Independant Power Producer) dan RM1 billion daripada RM6 billion dividen tambahan yang diberikan petronas. Bagaimana petronas akan menuju kearah kemiskinan dengan langakah-langkah yang langsung tidak menyentuh pendapatan petronas? Dato seri shabery saja yang boleh menjawabnya.

No comments:

Hos Web Site Anda Secara Percuma sekarang.

Free Website Hosting