Tuesday, October 14, 2008

Lahirnya Seorang Jutawan

Anda mahu jadi Jutawan? Macam mudah sahaja bunyi soalan itu, tapi bukan semua orang ada keberanian untuk menjawab, ya saya mahu jadi jutawan, ya saya berhasrat menjadi jutawan, ya saya pasti akan jadi jutawan. Tapi nanti dulu, tak semudah itu untuk bergelar jutawan. Dalam negara kita sendiri pun belum ada ramai pemilik kata ganti nama 'Jutawan'. Kerana 'Jutawan' bukan sesuai untuk semua orang, dan bukan semua orang boleh menjadi jutawan. Berangan? tidak jugak, kalau hendak menjadi jutawan maka kenalah ada kriteria seorang jutawan, kena ada minda seorang jutawan, kena ada karisma seorang jutawan.

Mungkin ramai yang beranggapan, artikel penulis mengenai jutawan sebelum ini bersangkutan dengan pelbagai kaedah menjadi jutawan segera yang tersebas luar dan merebak seperti barah di Malaysia, bagi 'bakal-bakal jutawan segera' ini, apa kata anda lupakan sahaja niat anda, kerana tanpa usaha, tiada siapa akan berjaya, ini bukan kata penulis, tetapi ini ajaran Agama. Islam mengariskan dan memberi panduan dalam segenap cabang kehidupan, dari sekecil-kecil tertib makan hingga sebesar perhitungan di Masyar. Dalam Islam tiada istilah kejayaan tanpa Usaha.

Tiada seorang jutawan malah billionaire di dunia ini terlahir dengan cuma-cuma, jika anda pernah membuat kajian, anda akan dapati pola pemikiran dan cara jutawan ada keseragaman. Di sini bukan tahap pendidikan yang menjadi keutamaan, tetapi tahap kecerdasan dan pemikiran yang di luar kotak menjadi kunci kejayaan jutawan-jutawan ini. Istilah Inggeris untuk kaedah ini di sebut 'think out of the box' atau lebih mudah di sebut 'kreativiti'. Seseorang itu tidak perlu menjadi genius untuk berfikir secara kreatif, apa yang perlu difokus hanyalah ruang dan peluang. Tanya kepada diri sendiri, bagaimana untuk memulakan suatu perniagaan yang belum pernah ada orang jalankan tetapi dalam masa yang sama mempunyai perminataan yang tinggi. Kalau skim cepat kaya itu, dulu pak man telo dah lama buat, jadi lupakan sahaja 'perniagaan' itu, kerana adalah menjadi satu kesalahan jenayah bagi seseorang individu atau sesebuah syarikat untuk menerima deposit dalam bentuk simpanan daripada mana-mana pihak tanpa mempunyai kelulusan bank negara.

Pakar motivasi mengariskan, untuk mendapatkan idea-idea yang hebat dan bernas, catitkan segala perkara yang terlintas di kepala kita pada bila-bila masa di dalam buku nota, walaupun zaman sekarang telah jauh maju, tetapi buku nota perlu menjadi teman sejati, kerana kita tidak tahu bila otak kita akan menjana idea yang boleh menjadikan kita selayaknya digelar seorang jutawan. Keadaan sekeliling banyak mempengaruhi cara otak kita berfikir dan bertindak, sebagai contoh, mungkin setelah melihat seorang penjual menjual bunga orkid di tepi jalan, terlintas di fikiran anda untuk membuka sebuah ladang pengkulturan orkid yang dapat menghasilkan pelbagai variasi orkid yang mengkagumkan. Terus mencatit apa-apa sahaja idea yang difikirkan dapat menjana pendapatan. Bukan cabang perniagaan sahaja yang boleh diterokai untuk menjana pendapatan, cuba anda fikirakan kaedah lain, warren buffet? apa kata anda? Jika anda seorang yang berani mengambil risiko, pelaburan mungkin menjadi pilihan anda, tetapi anda perlu berguru dengan sifo seperti buffet sebelum turun ke medan pelaburan yang penuh dengan ketidaktentuan.

Setelah anda berpuas hati dengan senarai idea-idea bernas anda, tibalah masanya untuk membuat penapisan. Proses penapisan idea ini amat penting kerana di sini anda akan tentukan hala tujuan anda untuk bergelar jutawan, penulis mengunakan perkataan jutawan berbanding usahawan kerana, 'Jutawan' itu sendiri telah menetapkan matlamat anda untuk menjadi seorang usahawan yang hebat dan berjaya. Pemilihan idea yang terbaik bergantung kepada banyak faktor termasuk, kewangan, keadaan sekeliling, permintaan, keupayaan, kefahaman dan yang paling penting bergantung kepada diri anda sendiri, sama ada anda sanggup untuk mengusahakannya atau sekadar mencoret seribu idea untuk memenuhkan buku nota anda.

Dengan berpaksikan idea terbaik yang dipilih, mulakan langkah untuk bergelar jutawan. Diingatkan sekali lagi bukan semua perniagaan memerlukan modal yang besar, Dr. Irfan yang bergelar Jutawan sekarang bermula dengan beberapa ribu sahaja, itupun sekadar kos laptop peribadinya dan kos hosting laman web perniagaan onlinenya. Mungkin ramai yang berkata, sekarang perniagaan online sudah banyak, atau mungkin ada yang berpendapat Dr. Irfan berjaya kerana latar belakang pendidikannya, pemikiran negatif sebegini sebenarnya adalah jawapan kenapa ramai daripada kita tidak pernah mencapai apa yang Dr. Irfan capai sekarang. Kalau dulu idea itu adalah baru, dan sekarang sudah ramai yang menggunakannya, kenapa tidak kita mencuba idea yang lebih baru, yang belum orang terokai. Kehebatan minda manusia berfikir tiada had sempadannya kerana ia adalah kurniaan daripada Maha Pencipta. Usaha ke arah merealisasikan idea-idea yang dilakar dalam minda perlu diteruskan tanpa berlengah. Kerana melengah-lengahkan sesuatu perkara membunuh hasrat untuk meneruskan perkara tersebut sedikit demi sedikit, sampai suatu masa, perkara itu dibiarkan mati begitu saja. Ini penyakit yang perlu diatasi dengan bersegera dalam meneruskan setiap hasrat yang baik.

Setelah usaha yang sepatutnya dicurah ke arah merelisasikan idea yang dipilih, doa dan tawakal melengkapkan kitaran pembentukan seorang Jutawan. Menjadi Jutawan bukan magis, kita hanya hamba Allah, kita bukan siapa-siapa, tak semestinya kita perolehi segala apa yang dihajati, Hak Allah jualah menentukan apa yang terbaik untuk kita. Jika kita gagal setelah usaha, doa dan tawakal, percayalah Allah menyimpan sesuatu yang lebih baik dan berharga untuk kita, dengan itu teruskan usaha. Jika satu idea tidak berjaya, apa guna kita menyenaraikan berpuluh-puluh idea yang dikira bernas, kita teruskan dengan dengan idea yang kedua terbaik atau sebenarnya idea yang lebih baik daripada idea yang membawa kepada kegagalan sebelumnya. Hampir semua orang yang berjaya dalam hidup pasti menemui perkataan kegagalan dalam diari hidup mereka, kerana kegagalan mengajar cara yang betul untuk berjaya.

Lebih separuh daripada orang-orang terkaya di dunia sekarang bukan dilahirkan sebagai seorang jutawan, malah ada yang dilahirkan sangat miskin, sehingga mereka sendiri yang membentuk masa depan yang gemilang. Dengan perancangan yang baik dan niat yang betul, InsyaAllah menjadi Jutawan bukan lagi perkara mustahil. Penulis tinggalkan pembaca dengan serangkap ayat oleh pakar motivasi, "Seseorang yang gagal merancang sebenarnya sedang merancang untuk gagal", bersama kita ambil iktibar dan teruskan dengan usaha.

6 comments:

Nur Aflah said...

Salam..

Wah.. ada bakat menulis dan menjadi motivator lepas ni.. Teruskan usaha ini.

PENDEKAR said...

"Seseorang yang gagal merancang sebenarnya sedang merancang untuk gagal"

namun merancanglah dengan ilmu

;-)

Aboo said...

Firzooo...

Gua taktau nak tulis apa..Gua cuma nak tulis...Duit Jalan Terus!!!


Roger!

Roger punnn....Jalan Terus!

FirAzzurri said...

Salam

Kak Nur
TQ kak, saya akan jadikan komen akak sebagai kata-kata semangat..;-)

Pendekar
tepat sekali amal tanpa ilmu tu kerja gila bro..;-)

Aboo
Jalan terus aboo.. jangan dok toleh blakang dah...;-)

laxmana said...

Salam...

Gua nak bagi lu satu kata2 pujangga... Heheh!

"Perbetulkan Yang Biasa dan Biasakan Yang Betul"

"Buat lah sesuatu yang KELUAR DRPD KEBIASAAN...bukan sesuatu yang LUAR BIASA..."

heheh!

p/s : bz ke bro?

Letting the time pass me by said...

A ggod posting..

Hos Web Site Anda Secara Percuma sekarang.

Free Website Hosting